Nedjelja, 10 Siječanj 2016 22:47

Upoznajte surfanje i Maliu Manuel

Napisao 

Uz pomoć Malie Manuel, odnosno njezine internet stranice upoznajemo jahanje na valovima kako mi to znamo zvati, odnosno službeno surf. Malie posljednjih dana pozdravlja gledatelje četvrtog kanala HRT-a, a ovaj sport i nju predstavljamo i mi.

Surfanje ili surf je površinski vodeni šport. Sudionik se nalazi na vrhu razbijajućeg oceanskog površinskog vala dok se približava obali, najčešće na dasci za surf. Uz dasku, surfer može rabiti dasku za koljena, dasku za tijelu (isto poznate kao boogie boardove), kajake, surf skije i vlastito tijelo. Športovi slični športu kao paddleboarding i kajakašenje na moru, ne zahtjevaju valove. Ostali slični športovi kao kitesurfing i windsurfing zahtjevaju vjetar za pogon.

Surfing se dijeli na dvije osnovne vrste ovisno o dizajnu daske za surf: longboarding i shortboarding.

U tow-in surfing (često vezanom uz surfanje velikih valova), surfera u more vuku motorna vozila, kao jetski, jer je standarno veslanje često nepraktično zbog velike brzine nadolazećih valova.

Malia Manuel je sadašnja ženska profesionalna surferica iz Kauai, Havaji. Ona ima QS rang 8. na svijetu za 2014. godinu, a na svjetskom touru prošle godine držala je peto mjesto. U dobi od 14 godina je postala najmlađi surfer koji će ikad osvojiti US Open surfanja.

POVEZNICA NA NJEZINU SLUŽBENU WEB STRANICU