Nedjelja, 31 Siječanj 2021 08:44

Šokantno otkriče Švicarskog gimnastičkog saveza - vrijeđane i omalovažavane

Napisao 

Švicarski gimnastički savez objavio je nalaze višemjesečne istrage ritmičke gimnastike, nakon što su istražna izvještavanja i svjedočenja gimnastičara javno objavljena pokrenula pregled kulture sporta. Odvjetničko društvo Pachmann Rechtsanwälte provelo je neovisnu reviziju, a rezultati su ocjenjivani uz pomoć psihologa i medicinskih stručnjaka, sportskih dužnosnika, elitnih sportaša i Micheline Calmy-Rey, predsjednice vijeća Zaklade za gimnastičku etiku.PROČITAJ ORIGINALNU OBJAVU

Micheline Calmy-Rey - Wikipedia

Neovisni pregled nije mogao dokazati sve navode koji su izašli 2020. godine, ali je zaključio da postoji veliki kulturološki problem u ritmičkoj gimnastici. Tijekom istrage anketirane su 152 gimnastičarke (aktivne u razdoblju 2012.-2020.) (Također je obavljeno 46 osobnih dubinskih razgovora u trajanju od 2-6 sati), kao i roditelji, rodbina, treneri i službenici. Za pregled je kontaktirano više od 400 ljudi. Preko 60% gimnastičara izjavilo je da ih redovito vrijeđaju, više od polovice redovito je imalo primjedbe na njihov izgled, svjedočili su o redovnom ponižavanju, 25% + izjavilo je da su redovito bili izloženi boli, a preko 10% izjavilo da su ih tukli, detalji Blick. Pregled je dokazao da je bilo slučajeva da su se gimnastičari natjecali ozlijeđeni i unatoč medicinskoj preporuci da to ne čine.

Team

Odvjetnik Thilo Pachmann izjavio je da je "disfunkcionalni / loše funkcionirajući elitni sportski koncept" korijen problema, a dobrobit sportaša nije bila prioritet. Studija navodi da zadani okvir i infrastruktura nisu prikladni za postizanje ciljeva programa, a infrastrukturni problemi (poput nijedne dvorane s odgovarajućim podom) znače povećani rizik od ozljeda gimnastičara. Zdravstveno stanje gimnastičara opisano je kao „stalno loše“, a sportaši nisu ni dovedeni do teoretske maksimalne dobi. Kao što Blick primjećuje, prije toga su slomljeni. Izvještaj također navodi da je problem kulturološki, za razliku od samo visoke razine. "Izvještaj je u meni probudio veliku zabrinutost i pokazuje da se nešto mora hitno poduzeti u ritmičkoj gimnastici. Potrebne su prilagodbe na svim razinama: u konceptualnom i infrastrukturnom području, u obuci i u postavljanju ciljeva. A nešto se mora poduzeti i u upravljanju, kontrola i upravljanje "- rekla je Béatrice Wertli, nova direktorica Švicarske gimnastičke federacije (STV).
Illustration.

Brojni dužnosnici bili su izvan federacije nakon što je izašao niz optužbi. "Ono što se prije 15 godina možda smatralo najmodernijim, danas je zastarjelo. Novo se znanje skuplja u područjima znanosti o treningu. Uz optimizirani trening, potrebni su i realni ciljevi. To bi moglo značiti da Olimpijske igre neće biti cilj sutra ili prekosutra, ali tek nakon toga.

" Predsjednik STV-a Fabio Corti ispričao se u ime organizacije na konferenciji za novinare. Također je u tijeku istraga protiv AG, a postoji još jedan otvoreni slučaj u RG, niti jedan još nije zaključen. Neovisni pregled dao je osam preporuka za poboljšanje kulture sporta.

preneseno s fb profila Rythmic gymnastics a slijede linkovi na svjedočanstva.

BACKGROUND/MORE DETAILS:
Press conference in full, with the report findings: https://www.stv-fsg.ch/de/news-medien/medien/mkms2021.html
Keystone-SDA news agency interview with Béatrice Wertli, the new director of STV: https://www.bielertagblatt.ch/.../der-stv-plant-der...