Srijeda, 11 Siječanj 2017 21:11

Naša preporuka - apartmani Bellamonte i skijanje na Vlašiću

Napisao 

Naša preporuka za ovaj i naredne vikende je skijanje na Vlašiću i boravak u apartmanima Bellamonte Vlašić. Planinska oaza usred Bosne oduvijek je privlačila. I ljeti i zimi. No, posljednjih godina postaje omiljeno skijalište, zimovalište, ali i ljetovalište

Brojni apartmani, mali i veliki hoteli jednostavno danas čine skijalište Vlašić i mjesto Babanovac  turističkim centrom. Bilo da idete primjerice iz Zagreba preko Banjaluke, ili iz Slavonije preko Zenice i Travnika, ili pak iz Splita preko Kupresa, te iz Dubrovačko neretvanskog područja Hrvatske morate u selo Turbe.

vlasic111

Sedam kilometara od Travnika. Tada se dobro uređenom i širokom planinskom cestom ide prema skijaškom centru. Uz put mnoštvo štandova. Poznati i daleko cijenjeni Vlašićki sir, med, suhomesnati proizvodi.... Ovce su još i sad na paši. Mećava, visok snijeg to sve nas je dočekalo u središtu Babanovca. Čevabdžinice, kafići, restorani, trgovine, hoteli, pansioni, vikendice. I mnoštvo koje uživa na snijegu. Netko skija, neki sanjkaju a takvih je stvarno mnogo, dok neki pak voze motorne saonice. A mnogi su se tih dana i zabavljali otrpavanjem svojih automobila i pokušajem da upale. Velike količine snijega i temperature niže od -20 stupnjeva celzijusovih ostavile su svoje muke. No, nas je put vodio do apartmanske kuće Bellamonte Vlašić gdje nas je dočekao domaćin Hrvoje Đerke. Inače, Osječanin koji zadnjih 10-tak godina svoje aktivnosti veže uz ovu planinu. Đerkea je inače i Al Jazeera TV ekipa potpisala kao planinskog vodiča. No, tajni nema. O Vlašiću zna sve.

vlasic11 Za boravak svakako predlažemo apartmane Bellamonte neposredno uz skakonicu. Skijašku skakaonicu. Nije u funkciji i danas je ona svjedočanstvo vremena kada su se u ovim krajevima održavale Olimpijske igre. Iz apartmana se može odmah na stazu koja je udaljena nekih 50-tak metara, a isto tako u nju se i vraća na skijama. Skijalište se normalno ne može usporediti s velikim europskim. Ali šest – sedam staza, dva baby lifta, dva sidra, tanjur, jedna sedežnica može zadovoljiti mnoge. I od vrha planine do dna staze spuštate se kroz staze okružene šumama što daje perfektan ugođaj. A te staze su inače ljeti pašnjaci za ovce od čijeg mlijeka se pravi taj nadaleko poznati Vlašićki sir. A od nagodinu, kaže Đerke, očekuje se da umjesto tanjura i sidra Babanovac I i II postave sedežnicu. Dva dana smo bili na skijalištu. Skijali smo iako je oba dana bila doslovce mećava i dubok snijeg te je to bilo vrlo teško. Ali već ovih dana po prestanku padavina skijaši otkrivaju čari ove planine. Dnevna karta stoji 27 konvertibilnih maraka što čini nekih 100 tinjak kuna. Tko želi još na jednu kratku žičaru, sjedežnicu mora dodati još 15 maraka.  I svakako treba dodati da dolaskom do polaznih stanica žičare imate nevjerotan ugođaj kakvog nigdje nema, skijanja kroz selo, između vikendica, pored kuća.vlasic apartmani

Apartmani Bellamonte nude odlličan ugođaj. U samoj planini, u snijegu u fantastično uređenim apartmanima. Svi s novim namještajem, tuševima s masažom, a u svakom apartmanu brza internet veza i satelitski programi na TV-u. Svaki apartman opremljen je kuhinjom i brojnom opremom, ali u Bellamontu možete imati uslugu prehrane. Burek, jaretina, piletina s mlincima... ono je što smo mi kušali na meniju za vrijeme našeg boravka.

Brojne zvijezde i jet set tokom zimskih dana su tu radi odmora ali i dobrog provoda. Svakog vikenda u diskotekama na Vlašiću gostuju razni slavni pjevači, i grupe sa područja bivše Jugoslavije. Samo neki od njih su: Toni Cetinski, Divlje Jagode, Knez, Zabranjeno pušenje, Alma Čardžić, Al'Dino, Rambo Amadeus, Knock Out, Skroz, Maksim Mrvica... Na Vlašiću se svake godine također održavaju internacionalna ski i snowboard takmičenja, koja su često praćena koncertima na otvorenom, ističu u propagandnim materijalima o ovom turističkom odredištu.

Fotografija Apartmani BellaMonte Vlašić.

I moramo istaći da imaju u vrijeme rada staze stalnu dežurnu liječničku ekipu, kao i gorsku službu spašavanja za slučaj nesreće. A blizu je i bolnica u Travniku.

informacije: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na info

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.