Četvrtak, 20 Ožujak 2014 07:41

Nexe rezime

Napisao 

Sezona je bila dobra. To je zaključak svega što se u i oko rukometnoga kluba Nexe događalo od kraja srpnja prošle godine pa do prije nekoliko dana i utakmice posljednjega kola SEHA GSS lige u Crnoj Gori.
Početak sezone bio je izuzetno turbulentan i neizvjestan, nebo iznad Nexea bilo je uvelike prekriveno tmurnim oblacima. Ipak, nakon lavovske borbe sa svim problemima koje smo imali i sa svima koji su nam podmetali noge i zabijali noževe u leđa, pozitivni vjetrovi s Krndije vratili su sunce u prvi plan. Rukometna je priča nastavljena.

Profesor Zdenko Kordi preuzeo je trenersku palicu, a u klub je pristiglo sedam novih igrača – Vegar, Sokolić, Jurjević, Kružić, Sakić, Tomas i Janković. Nešto kasnije došao je i Nuić.
Trebalo je krenuti iz početka, uigrati momčad koja se nije poznavala i pripremiti ih za SEHA ligu koja je, s novim sponzorom Gazpromom, ove sezone bila jača nego ikada. Naravno, i za stalno igranje u „gostima“ jer dvorana u Našicama nije zadovoljila stroge SEHA uvjete pa smo domaćini bili u Osijeku.

Do kraja prvoga dijela SEHA lige ostala je još jedna utakmica koja neće promijeniti ništa, 24.ožujka u Beogradu će igrati Partizan i Tatran. Nakon toga nas, od 11. do 13.travnja,  očekuje F4 u Novome Sadu, u polufinalima igraju Tatran-Meshkov i CO Zagreb-Vardar.

Put do zaključka o uspješnosti sezone u regionalnom rukometanju počeo je s prvim treningom, a završen je pobjedom na Cetinju koja nam je u konačnici osigurala 6.mjesto.
Odmah iza „bogataša“ – Tatrana, CO Zagreba, Vardara, Meshkova i Metalurga.
Za još veći pothvat pa možda i borbu za završni turnir nedostajalo je jako malo. Šest nam je bodova uzela Vojvodina, tri Borac u Banja Luci, a dva Lovćen u Osijeku. S tih bi deset bodova viška do samoga kraja bili u borbi za četvrto mjesto.
No, budimo realni.
Ove smo sezone pobjeđivali velike klubove Europe – Tatran, Metalurg, Vardar… uz Diomidis i Ademar u EHF kupu, pa i CO Zagreb u prijateljskoj utakmici.
Vrhunski su to rezultati kluba s novim trenerom i novom momčadi.

Novinari koji prate SEHA ligu svakoga su mjeseca birali momčad kola. Marin Vegar bio je u najboljih 7 u rujnu, Marin Sakić i Šime Ivić u listopadu, Šime je to ponovio i u veljači kada je i trener mjeseca bio Zdenko Kordi. U studenom baš i nismo briljirali, a u prosincu smo odigrali tek jednu utakmicu, poraz u Banja Luci. Za ožujak još nije objavljen izbor, ali s obzirom na pobjede protiv Vardara, Partizana i Lovćena te bod iz utakmice s Meshkovom za očekivati je nekoga od naših među najboljima.

Ljestvica kaže kako smo sezonu završili na šestom mjestu, u 18 utakmica osvojili smo 24 boda uz sedam pobjeda, tri remija i osam poraza. I pozitivnu gola razliku 511:499.
Četvrta pozicija koja vodi na F4 pobjegla nam je za 13 bodova, a peta tek za četiri.

Statistika lige je izuzetno zanimljiva pa ćemo se i njome malo pozabaviti.
Rukometaši Nexea četvrti su po broju postignutih pogodaka (511), ali i primljenih (499). U prosjeku su naše utakmice završavale rezultatom 28,39 : 27,72 u našu korist, to je omjer primljenih i postignutih golova po utakmici.
U postotku ukupnoga smo šuta na šestome mjestu (57,22 %), najbolji smo u ligi u broju golova s 9 metara (211), drugi po broju ukradenih lopti, treći u kontrama, četvrti u asistencijama. Ali i prvi po broju tehničkih pogrešaka, ukupno 195 ili skoro 11 po utakmici.
Nakon Partizana (55, ali s utakmicom manje) i CO Zagreba (56) našim je igračima dosuđeno najmanje sedmeraca (57). Realizirali smo ih 40. Skrivili smo ukupno 63 sedmerca.
Iako tako nije izgledalo, naši su igrači dobili najviše žutih i crvenih kartona u cijeloj ligi, drugi smo po broju isključenja.
Tako izgleda klupski dio statistike.

I u igračkom ima odličnih i zanimljivih podataka.
Počnimo s golmanima.
Perica Lelić je ukupno gledajući najbolji golman lige!
Ima najveći prosjek obrana po utakmici (9,83), najbolji je gledajući ukupni broj obrana (177), najbolji je u obranama udaraca s krila (35), obranio je najviše sedmeraca od svih golmana lige (13), najbolji je gledajući ukupan broj obrana udaraca sa 9 metara (87), također i sa 6 metara (31)…Za golmana koji je do ove sezone uvijek bio „drugi“ ili „zlatna rezerva s klupe“ ovo je već sada sezona za pamćenje.
Josip Pivac je bio solidan, 25% obrana u vremenu koje je dobio između vratnica. Edi Vešligaj i Dino Janković tek su započeli s minutama u SEHA ligi. Ukupno su naši golmani u prosjeku imali 12 obrana po utakmici uz 30 postotnu uspješnost.
Idemo dalje, ima još…
Igor Vujić je najbolji strijelac lige!
Ukupno je zabio točno 100 golova u 15 utakmica uz 66% realizacije i 6,67 golova po utakmici. Bez zdravstvenih problema zbog kojih nije odigrao sve utakmice bilo bi još 20-ak više. Vuja predvodi ligu i u tehničkim pogreškama (39). Drugi je po uspješnosti realizacije sedmeraca u cijeloj ligi (83,3%, 15/18).
Šime Ivić je drugi najbolji strijelac kluba (85 golova, 56% realizacije, 4,72 gola po utakmici) i peti strijelac lige. U ukupnom topništvu lige slijede Marin Vegar (19. s 58 golova), Franjo Lelić je 28. s 54 gola, a u prvih 50 još je Albin Eter (46. s 39 postignutih golova).
U postotku realizacije nešto je drugačija slika. Najprecizniji je bio Marko Mrđenović sa 73,8%, slijede Eter sa 72,2% i Josip Božić Pavletić sa 71,4%.
Mrđa je i peti najbolji strijelac lige sa 6 metara.
Šime Ivić najbolji je „konobar“ Nexea s 29 asistencija, Igor Vujić je drugi (25), a Tibor Jurjević treći (18).
„Crni Jack“ kluba je Albin Eter s 13 ukradenih lopti što mu je osiguralo srebro u poretku lige.
Najviše sedmeraca za klub je izborio kapetan Mrđenović (11), a slijede Ivić (10) i Marin Sakić (7).
Marin Vegar vodeći je „žućo“ lige s 10 upozorenja, a Luka Sokolić je prvi „crvendać“ s dva isključenja. Šimi Iviću suci su 14 puta pokazivali uzdignuta dva prsta za dvominutni odmor, najviše u ligi.

Rukometni klub Nexe na devet je domaćih utakmica u Osijeku gledalo 11.070 gledatelja (službeni podatci iz zapisnika utakmica). To je prosjek od 1.230 gledatelja po utakmici, a najviše je navijača u dvorani Gradski vrt bilo na utakmicama protiv CO Zagreba i Partizana.  Osijek se u svim segmentima pokazao kao dobar domaćin našim rukometašima, ali i našim protivnicima.
Na gostovanjima je publike bilo čak i više, utakmice svojih klubova protiv Nexea gledalo je 15.445 ljudi. Najviše ih je bilo na utakmici Metalurg-Nexe u Skopju, čak četiri tisuće!

Televizijske su kamere ove sezone bile živahnije nego prije. Utakmice iz Osijeka prenošene su live streamom 6 puta, a dvije su bile u izravnom prijenosu na HTV2. Kada smo gostovali, čak sedam smo puta bili u izravnom prijenosu nacionalnih televizija. Petnaest od osamnaest utakmica Nexea ove sezone u SEHA ligi moglo se vidjeti uživo! Hvale vrijedan podatak. I za klub, ali i ligu u cijelosti.

Za slijedeću je sezonu najavljen ulazak klubova iz Slovenije i Mađarske. Kakva će to tek liga biti. Najjača, definitivni najjača…

Svi su igrači Nexea zaslužni za ovaj uspjeh, svi do jednoga svojim su radom i zalaganjem ostvarili ovo odlično šesto mjesto. Vratari Perica Lelić, Josip Pivac, Dino Janković i Edi Vešligaj. Pivoti Marko Mrđenović, Marin Sakić i Krešo Tomas. Lijeva krila Albin Eter, Mijo Tomić i Tomislav Nuić. Desna krila Franjo Lelić, Josip Božić Pavletić i Toni Dundović. Lijevi vanjski Igor Vujić i Marin Vegar. Srednji vanjski Tibor Jurjević, Luka Sokolić i Marko Bureš. Desni vanjski Šime Ivić, Marin Kružić i Leo Vešligaj.
Trener Kordi odlično je posložio kockice, postavio kvalitetan odnos s igračima, uložio izniman napor u svaku sekundu svakoga treninga i utakmice. Sve se to na kraju isplatilo, cilj je ostvaren.
I, naravno – predsjednik Josip Ergović. Bez njegove upornosti, snalažljivosti i ljubavi prema rukometu svega ovoga ne bi ni bilo.
Sada zajedno krećemo u domaće borbe kako bismo sve ovo mogli ponoviti i slijedeće sezone.

Nexe igra najljepši rukomet u SEHA ligi.
To su riječi stručnjaka, trenera i igrača koji su bili dio regionalne lige ove sezone.
A mi svi zajedno, baš svi u i oko kluba, možemo biti iznimno ponosni na ovaj uspjeh, na rezultate koji su diljem Europe pronijeli ime našeg rukometnog kluba Nexe!

Tekst: Vjekoslav Mahovlić/rk-nexe.hr