Srijeda, 17 Travanj 2024 08:40

Benović, Šulekić i Zelčić u Dohi „love“ vizu za Pariz

Napisao 

Pred gimnastičarima i gimnastičarkama posljednji je kvalifikacijski turnir za nastup na Olimpijskim igrama. Na Svjetskom kupu u Dohi saznat ćemo može li se još netko od hrvatskih predstavnika pridružiti Tinu Srbiću u Parizu. Aurel Benović, Sara Šulekić i Tina Zelčić otputovali su u Katar te gaje nadu da u čudesnom raspletu mogu osigurati vizu za Olimpijske igre

 

Aurel Benoviću odličnoj je formi. Parter je njegova najbolja disciplina, no sve je bolji i u preskoku, pokazao je to sjajnim nastupom i pobjedom pred domaćom publikom na Svjetskom kupu u Osijeku u dvorani Gradski vrt. 23-godišnji Osječanin uobje disciplineu poretku može zauzeti jedno od prva dva mjestakoja osiguravaju nastup u francuskoj prijestolnici. Na parteru ima neštoveće izglede; konkurenti su mu Bjelorus Yahor Sharamkou, Francuz Benjamin Osberger i Bugarin Eddie Penev.

 

 

 

„U odličnoj sam formi, zadovoljan sam kako sam trenirao. Parter ću ići početnu ocjenu vježbe 6.3 i nadam se da ću uz malo sportske sreće uspjeti ući u finale i boriti se za medalju, da pokušam skupiti još neke važne bodove za odlazak na Olimpijske igre. Na preskoku sam u sličnoj situaciji kao i na parteru što se tiče broja bodova za odlazak u Pariz. Pokušat ću odraditi što čišće i ući u finale.

 

 

 

I trener Vladimir Mađarevićvrlo je optimističan i pun samopouzdanja.

 

 

 

„Spremni smo za Dohu, na parteru neće biti nikakvih kalkulacija, ni u kvalifikacijama ni u finalu. Na preskoku smo pojačali oba skoka na startnu ocjenu 5.6, to je sada vrlo konkurentno i za nastupe na velikim natjecanjima. Preskok više nije inferioran u odnosu na parter, čini nam se da ta disciplina postaje jednako dobra i konkurentna kao što je i vježba na tlu.

 

 

 

Na dvovisinskim ručama Sara Šulekićpeta je u poretku olimpijskih kvalifikacija. Tri dobra nastupa – u Kairu, Cottbusu i Bakuu – zadržala su je u igri do samog krajai premašena su očekivanja postavljena uoči početka kvalifikacija. Treba biti realan: u poretku 18-godišnja članica ZTD-a Hrvatski sokol u dosta je nepovoljnijoj situaciji u odnosu na konkurentice, no dokle god postoji i teoretska šansa, Sara Šulekić neće odustati.

 

 

 

„Nakon srebra na Svjetskom kupu u Osijeku nema odmora, već se okrećem Dohi koja je posljednji kvalifikacijski kup za Olimpijske igre. Trenirala sam naporno i dala sam sve od sebe da što bolje uvježbam teži saskok. Zadovoljna sam kako je to prošlo i nakon podium treninga ću s trenerom Markom Brezom odlučiti što je najbolje za kvalifikacije. U svakom slučaju dat ću sve od sebe i nadam se da ću se što bolje plasirati.“

 

 

 

U sličnoj situaciji je i druga hrvatska predstavnicaTina Zelčić koja na gredi pokušava dohvatiti Olimpijske igre. Sjajna vježba u finalu Svjetskog kupa u Osijeku i osvojeno treće mjesto velik su poticaj za nastup u Dohi.

 

 

 

„Nakon Svjetskih kupova u Antalyji i Osijeku mogu reći da sam već malo umorna i iscrpljena od svih tih natjecanja, ali to je takva godina, treba jednostavno izdržati sezonu do kraja. Zdravstveno stanje je dobro, noga je dobro. Osjećam se spremno i u Dohi bih voljela ponoviti vježbu iz finala u Osijeku.“

 

 

 

Kvalifikacije Svjetskog kupa u Dohi na rasporedu su u srijedu i četvrtak, 17. i 18. travnja. Prvog dana Aurel Benović nastupa na parteru, a Sara Šulekić na dvovisinskim ručama. Drugi dan Benović će se boriti za finale na preskoku, a Tina Zelčić na gredi. Finala se održavaju u petak i subotu, 19. i 20. travnja.

 

 

 

Kvalifikacije će biti dostupne nakon finala u petak i subotu kao Video i Result Book besplatno u Elevien mobilnoj aplikaciji. Ljubitelji gimnastike moći će kadgod žele pogledati kako su se gimnastičari i gimnastičarke natjecali za mjesto u finalu, sa snimkama koje ostaju trajno pohranjene u Elevienu.

 

 

 

Službena stranica SK-a u Dohi: www.dohagym.com

 

 

 

 

 

Sustav kvalifikacija za OI putem četiri Svjetska kupa (Kairo, Cottbus, Baku i Doha)

 

 

 

Na svakom od turnira gimnastičari i gimnastičarke dobivaju bodove za ostvarene plasmane. Zbrajaju se tri od četiri rezultata, a u zbroj ne ulazi natjecanje na kojemu je osvojeno najmanje bodova.

 

Po dvoje najboljih u ukupnom poretku svake discipline izborit će nastup na Olimpijskim igrama u Parizu. Ne uzimaju se u obzir gimnastičari i gimnastičarke koji su putem nekog drugog kriterija već ranije osigurali nastup na Igrama.

 

 

 

 

 

Plasman

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

Broj bodova

30

25

20

18

16

14

12

10

8

7

6

5

4

3

2

1

 

 

 

 

 

Poredak nakon Svjetskog kupa u Bakuu(3/4)

 

 

 

Parter (m)

 

1. S. Ryu (KOR)                                 80

2. Y. Sharamkou (BLR) 50

3. B. Osberger (FRA)                       48

4. E. Penev (BUL)                             45

5. A. Benović (HRV)                         35

Preskok (m)

 

1. M. Olfati (IRI)62

2. W.H. Shek (HKG)60

3. J. Bacueti (AUS)46

4. W.S. Tseng (TPE) 43

5. H.K. Trinh (VIE) 34

6. A. Benović (HRV) 32

 

 

 

 

 - osigurane Olimpijske igre

 

 

 

 

 

Dvovisinske ruče

 

1. G.R. Brown (NZL)     50

2. V. Masova (CZE)       48

3. J. Williams (SWE)                  48

4. N. Westlund (SWE) 47

5. S. Šulekić (HRV)       44

 

Greda

 

1. N. Derwael (BEL)90

2. H.T. Ting (TPE)49

3. J. Williams (SWE)41

4. L. Casabuena (ESP)36

5. Y. Hubareva (UKR)   28

6. T. Zelčić (HRV)26