Ponedjeljak, 04 Travanj 2016 05:49

Rea Strnad o treniranju, izboru dresova, čarima ritmičke gimnastike i o očekivanjima na parteru

Napisao 

Varaždinka Rea Strnad od ove godine je seniorka i mnogo je očekivanje od ove ritmičke gimnastike u narednim godinama. Sreli smo ju na nekoliko natjecanja

-          Prošla godina bila je vrlo uspješna a posebica nastup na državnom višebojskom natjecanju gdje sam bila prva, a nastupila sam i na mnogim međunarodnim turnirima u Malti, Grčkoj, Sloveniji, Srbiji, BiH, Njemačkoj, Sloveniji i drugim zemljama, kaže Rea.

Na svakom od tih natjecanja uzela je Rea neku od medalja. Bila je to zadnja godina u kojoj i bila juniorka.

rtimika strnad6

-          Ova godina je jako naporna jer sam upisala prvi razred Prve privatne gimnazije u Varaždinu i obaveza je jako puno. Nastava mi počinje u 7.30 ,a završava u pola četiri tako da mi ostaje malo slobodnog vremena za učenje i trening.Kad dođem doma već je 15 sati ,a u 16.30 počinje trening koji traje do 21.00. Učim u vremenu između škole i treninga i navečer, i za sada uspijevam sve uskladiti i zadržati odličan uspjeh. U školi imaju mnogo razumjevanja za moje aktivnosti i često se učitelji prilagođavaju meni da bi mi na instrukcijama objasnili gradivo koje ne uspijevam pohvatati. Već na početku drugog polugodišta sam izostala 6 tjedana jer sam prvo imala pripreme u Varaždinu za Alina Cup u Moskvi na kojem sam prvi puta nastupila kao seniorka. Bilo je to nezaboravno natjecanje na kojem je bio sam vrh ritmičke gimnastike i poseban je doživljaj kad se zajedno s takvim curama natječeš. S obručem ,loptom i čunjevima sam jako dobro nastupila ,dok su mi se u traci potkrale poneke greške. Nakon turnira, ostala sam u Rusiji na pripremama, koje su bile jako dobre ali i izrazito naporne. Nadam se da su mi pomogle da još bolje uvježbam pojedine stvari koje je trebalo. Sad u travnju je državno višebojno i pošto sam najmlađa seniorka nemam prevelika očekivanja. Svjesna sam da druge cure vježbaju i 4 godine više od mene pa i moraju biti bolje uvježbane. Željela bih dobro i bez greški nastupiti da budemo zadovoljne i profesorica( trenerica Gotal op.ur.) i ja. Nakon državnog ići ću još na nekolilko međunarodnih turnira u Grčku, Crnu Goru i Sloveniju, priča Strnad.ritmika strnad1

I nju smo pitali kako se osjeća tijekom natjecanja, pred natjecanje i izlaska pred sutkinje.

- Tremu naravno imam. Svi imaju barem malo treme. Kad ulazim na teren pokušavam se opustiti najvise što mogu. Tada pokušavam izbrisati sve misli iz glave i sjetiti se svega na što me upozorava profesorica. Ako napravim grešku pokusam se sabrati i ne misliti na nju već krenuti dalje kao da krećem ispočetka jer ih inače napravim jos više. Svi ponekad griješe, i griješiti je normalno. Čak i najbolje ritmičarke u svijetu ponekad pogriješe. Nikada se ne zamaram ocjenama i time kako ću biti ocijenjena. Važno mi je samo da smo profesorica i ja zadovoljne nastupom. Mislim da bi svaka ritmičarka trebala vjezbati s užitkom, a ne da vježba jer ju neko tjera na to. Ako nešto ne radiš s voljom, i bez opterećenja ni ne možeš biti dobar. Koji dres? Najdraži mi je onaj za vježbu s obručem, ističe Rea Strnad i objašnjava kako nastaje jedan dres koja su prava mala remek dijela.

- Tek kad profesorica Natalija Gotal i ja izaberemo glazbu za vježbu, i ona po ne znam koji put napravi "mrak "vježbu mama i ja počinjemo raditi ideje dresa. Trebamo sve uskladiti s odabranom glazbom i vježbom. Kad se nas dvije dogovorimo oko modela i boje, odemo do naše tete Tanje koja sve to doradi i uljepša i svaki put nas iznenadi svojom vještinom i talentom. Dresovi su jako skupi i koštaju približno sedam tisuća kuna i radimo ih otprililke jednom godišnje kad i mijenjamo vježbe. Sad sam u fazi rasta pa su svi bez rukava da ne bi morali šivati dva u jednoj sezoni.

Ritmička gimnastika je sport u kojem je mnogo natjecanja izvan zemlje i pruža mnogo užitaka od putovanja i novih poznanstava. Veselim se svakom natjecanju jer opoznajem nove prijatelje i susrećem se sa starim. Prošle godine na natjecanju na Malti upoznala sam natjecateljicu iz Švedske koja je potom s roditeljima došla na more u Hrvatsku i usput mi se javila i svi zajedno smo ugodno proveli vikend u druženju. Odlaskom na natjecanja predstavljam svoju zemlju i nadam se da je svima uspijevam prikazati lijepom kakva i je, zaključuje na kraju naša sugovornica.

Video sadržaj