Nedjelja, 21 Prosinac 2014 19:29

Izbor: odabrane Kune su nada koja nas drži u hrvatskom vrhu

Napisao 

Robert Seligman i Dona Vekić su najbolji određeno je glasovima komisije za izbor najboljih sportaša Osječko baranjske županije i grada Osijeka.

Međunarodni uspjesi su to koji jasno dovode do pobijede na ovom izboru. No, u startu je jasno bilo svima i znali smo da njima i nekolicini drugih pripadaju te druge, a redom iz pojedinačnih sportova. Pozabaviti ćemo se onima koji su malo dalje od tih svjetskih i velesvjestkih reflektora. Dobitnici nagrade Kuna. Tko će sve od njih zasjati poput Markovića, Seligmana i Vekić. Te nagrade su dodijeljene Toniju Čelanu (Judo klub Osijek), Nori Grevinger (Plivački klub Osijek Žito), Davoru Kuni (Atletski klub Slavonija-Žito), Mauru Nemčaninu (Gimnastički klub Inova-gim), Teuti Lei Stojaković (Veslački klub Iktus) i Antoniji Volmut (ŽOK Osijek 06). Ima ih još mnogo koji su mogli i konkurirati i na kraju i dobiti i to je veliko zadovoljstvo. No, tko će dočekati seniorske vode ostaje da se vidi. Što se tiče pojedinačnih sportova iz kojih su većina proglašenih imaju veće šanse jer i odlaskom iz Osijeka mogu ostati članovi osječkih klubovai i da nagrade osvajaju za Osijeku. No, za ove koji su u ekipnim sportovima to nije slučaj jer odlaskom trenirati u druge sredine nužno mijenjaju i klubove. Uspješni u 2014. bili su i članovi Karte kluba HVIDR-a Osijek, koji su proglašeni najuspješnijim sportskim kolektivom osoba s posebnim potrebama, a Hinko Cajzler iz Športske udruge slijepih Svjetlost najboljim sportašem u istoj konkurenciji. Nagrade Sokol, koje dodjeljuje Glas Slavonije, ponijeli su trener iz Judo kluba Mladost Blaženko Krček, gimnastičar Tomislav Marković, kick boksač Luka Šimić te Športsko udičarsko društvo Šaran (Našice). Također, “Glasova komisija” odlučila je Uzor-trofej “Matija Ljubek” dodijeliti istaknutom atletskom treneru Josipu Gašparcu, piše u Glasu Slavonije.

CAM08691

Izbor je ponovno održan u Hrvatskom narodnom kazalištu. Sve je bilo jako lijepo. No, po našoj subjektivnoj procjeni i dalje ostaje žal za vremenima kada je ta manifestacija održavana u sportskoj dvorani Zrinjevac i tako bila pristupačnija masama i u sklopu koje je uvijek bila neka sportska utakmica. Da netko ne shvati krivo. Ovo u HNK-a je predivan doživljaj, ali u biti namjenjen uglavnom članovima sportskih klubova i nešto malo sportašima. U sportskoj dvorani bi to ipak bilo pristupančnie i građanima a i samim sportašima za koje u malom HNK-a nema mjesta. Možda bi trebalo razmisliti i uvođenju nekih kategorija u kojem bi se lakše mogli istaći sportaši iz ekipnih sportova, a i klubovi. Pojedinac sportaš teško može konkurirati osobnim uspjehom nekome iz atletike, gimnastike, plivanja i slično. Možda da kada se izabire najbolja sportska ekipa iz ekipnih sportova, ili klub iz redova ekipnih sportova, a i da se dodijeli neka nagrada posebno za sportaša pojedinca iz sportova poput nogometa, rukometa, košarke i slično. Pokušati ćemo objasniti i zašto. U redovima nekog drugoligaša u rukometu, odbojci i slično moće biti pojedinac koji bi bez problema igrao u tom sportu i u ekipi u Turskoj ili Italiji i bio prvak Europe. Treba neka komisija koja bi procjenila takve sportaše. Ipak, u pojedinačnom sportu i iz kluba koji bi bio i zadnji u zemlji moguće je da neki pojedinac završi i na olimpijskim igrama i tamo pobijedi. No, to u ekipnom sportu nije moguće. No, u svakom slučaju odlična organizaciaj izbora i odllčni uspjesi osječkih sportaša u 2014.godini, ali i ta želja da se još malo doradi ovakav izbor. Možda i da se dodijeli nagrada za najboljeg sportaša Slavonije i Baranje.

Video sadržaj